اجاق گاز از اصلیترین لوازم آشپزخانهاست که بدون آن آشپزخانه مهمترین کاربرد خودش را، یعنی پخت و پز، از دست میدهد. امروزه اکثر افراد به استفاده از گازهای رومیزی به جای اجاق گازهای معمولی فر دار یا طرح فر روی آوردهاند. این گازهای رومیزی روی پیشخوان کابینت جای میگیرند. همین امر باعث میشود که استفاده از گاز رومیزی دو مزیت مهم داشته باشد: ترتیب کابینتهای آشپزخانه حفظ شود و محیط منظم به نظر برسد، که این باعث زیبایی دو چندان آشپزخانه خواهد شد. دوم، با گاز رومیزی تعداد کابینتهای آشپزخانه بیشتر شده و فضای بیشتری برای قرار دادن وسایل و لوازم آشپزی وجود دارد. بنابراین، با انتخاب اجاق گاز رومیزی برای آشپزخانهتان، مسئلهی کابینت زیر گاز مطرح میشود.
کابینت زیر گاز
زمانی که تصمیم میگیرید از گاز رومیزی استفاده کنید، باید به نکاتی دربارهی کابینت زیر گاز نیز توجه کنید. اندازه و متراژ کابینت، طراحی شکل و ساختار چیدمان آن، و فاصلهی استاندارد با بقیه اجزای آشپزخانه از مهمترین نکات قابل توجه هستند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
متراژ کابینت زیر گاز
ابعاد کابینتهای آشپزخانه در ظاهر و کاربرد آنها بسیار تعیین کننده هستند و لازم است که این ابعاد و اندازهها با دقت و با در نظر گرفتن جوانب مختلف محاسبه شوند.
کابینت زیر گاز باید با توجه به ابعاد گاز رو میزیای که انتخاب کردهاید ساخته شود و اندازه و متراژ آن وابسته به نوع و اندازهی گاز شما میباشد. انواع گاز رومیزی شامل دو، چهار، و پنج شعله است که هرکدام از اینها ابعاد خاص خودشان را دارند. هر گازی که انتخاب کردهاید باید بدانید که ابعاد کابینت شما جوری در نظر گرفته میشود که طول و عرض پیشخوانِ آن از طول و عرض گاز حداقل ۵ سانتیمتر بیشتر باشد.
گاز رومیزی دو شعله
معمولا در آشپزخانهی خانهها کاربرد ندارد و بیشتر در آبدارخانهها استفاده میشود و با عرض ۳۰ و طول ۵۰ سانتیمتر تولید میشود. بنابراین، کابینتی که برای این نوع گاز ساخته میشود، در کوچکترین حالت، ۴۰ سانتیمتر عرض و ۶۰ سانتیمتر طول دارد.
گاز رومیزی چهار شعله
در خانههایی با آشپزخانههای کوچک استفاده میشوند و ابعاد استاندارد آنها عرض ۵۰ سانتیمتر و طول ۵۸ سانتیمتر است. کابینت زیر گاز رومیزی چهار شعله را با حداقل ابعاد ۶۰ در ۷۰ سانتیمتر میسازند.
گاز رومیزی پنج شعله
این مدل گازیست که در اکثر آشپزخانهها استفاده میشود و استانداردترین نوع گاز است. عرض گاز پنج شعله نیز بیشتر از ۵۰ سانتیمتر نیست اما طول آن معمولا ۸۶ سانتیمتر میباشد. کابینت زیر این گاز را با عرض ۶۰ و حداقل طول ۹۵ سانتیمتر در نظر میگیرند.
طراحی و کاربرد
به دلیل دسترسی فراوان و راحت به این کابینت، بهتر است آن را طوری طراحی کنیم که لوازم مهم و کاربردی را در خود جای دهد. این مدل یا به صورت کشویی و یا دو درب طراحی و ساخته میشود. البته کابینت گاز ۲ شعله را با یک درب میسازند. و اگر گاز چهار شعله دارید و به جای کشو میخواهید کابینت قفسهدار داشته باشید، بهتر است به جای اینکه طول کابینت را ۷۰ سانتیمتر در نظر بگیرید، آن را با حداقل طول ۷۵ سانتیمتر بسازید که دو دربِ کابیینت شما باریک و زشت نشوند.
در صورت انتخاب کابینت کشودار میتوانید لوازمی مانند قاشق، چنگال، ملاقه، کفگیر، و ادویهها را در کشوی اول قرار دهید، و حتی میتوانید کشوی دوم را با ارتفاع زیاد در نظر گرفته و ظروفی مانند ماهیتابه و قابلمه را در آن جای دهید.
محل مناسب قرارگرفتن
همانطور که گفتیم، ابعاد کابینت باید از هر طرف ۵ سانتیمتر بیشتر از اجاق گاز باشد، اما باید اضافه کنیم که بهتر است پیشخوان شما طول خیلی بیشتری داشته باشد تا شما بتوانید هنگام آشپزی از پیشخوان کنار گاز استفاده کنید و مواد غذایی مورد نیاز را روی آن آماده کنید. در نتیجه، اگر پیشخوان کابینت شما حداقل ۵۰ سانتیمتر فضای خالی داشته باشد، تاثیر بسیار زیادی در راحتی و کیفیت عملکرد شما خواهد داشت.
البته نکات مهمتری نیز وجود دارند. یکی از این نکات رعایت فاصلهی استاندارد بین گاز و سینک است. سینک ظرفشویی آشپزخانه شما باید حداقل ۶۰ سانتیمتر با گاز فاصله داشته باشد. نکتهی دیگر فاصلهی گاز و ماکروفر است. مهم است که ماکروفر شما حداقل ۳۰ سانتیمتر دورتر از گاز قرار بگیرد.
جمع بندی
گاز رومیزی که روی کابینت آشپزخانه قرار میگیرد، در زیبایی و افزایش فضای زخیرهسازی آشپزخانه موثر است. کابینت زیر گاز رومیزی میتواند کشویی و یا دو درب باشد. اندازه و متراژ آن از اندازهی گازی که انتخاب میکنید اندکی بزرگتر در نظر گرفته میشود تا گاز فاصلهی حداقلی را با دیوار و بخشهای دیگر آشپزخانه داشته باشد. فاصلهی بین گاز و اجزای دیگر آشپزخانه نیز مهم است؛ بنابراین، در انتخاب کابینتی که میخواهید گاز را روی آن قرار دهید باید دقت کنید.